Hälsa

Kaniner är friska av sig, med bra immunförsvar och robusta! Om de blir rätt skötta så blir de sällan sjuka, och de lider inte av några ärftliga sjukdomar.
Du måste tänka på vad du ger din kanin att äta, att den har det rent i buren och att den står på en bra plats för att den ska må bra. Du bör rengöra buren en gång per vecka, men om vintern när det är fruset kan det vara lite längre mellanrum, och man kan istället lägga in extra halm/sågspån. Kaniner vill också ha uppmärksamhet och att du visar ömhet mot dem för att de ska ha det riktigt bra. Det finns också perioder då kaninen är lite extra känslig - när den fäller sommar- eller vinterpälsen, när den är dräktig, när små kaninungar börjar äta "vuxenmat" och vid plötsliga temperatursförändringar som de måste anpassa sig till.
Människor förstår ju inte kaninspråk, så man måste vara mycket uppmärksamm på hur kanin beter sig! En kanin som har ont ropar inte "Hallå matte - jag har ont i benet!" Den säger faktiskt inget alls! Enda ledtråden är att den beter sig annorlunda och man kan ofta se på blicken att kaninen inte mår bra. När en kanin inte mår bra så ligger den mest i ett hörn och trycker, kommer inte fram och har matta ögon och öronen lagda bakåt. Magen kan ibland vara antingen uppsvälld eller ihopsjunken. Ibland kan den klia sig väldigt mycket, andas oregelbundet eller ha tovig päls som tecken på sjukdom. Man ska vara extra uppmärksam på att ögon, öron och näsa är torra och rena. Pälsen ska vara mjuk och glansig, med undantag för fällningsperioderna, då den kan se annorlunda ut.
Var mycket försiktig omrking lösa kaniner - om du trampar på dem kan de få allvarliga skador och till och med bli förlamade!
Det finns en del saker du kan tänka på och göra om din kanin inte mår bra: Tänk på att drag, temperaturförändringar och annan stress gör att kaniner mår ännu sämre! Om de är rädda, chockade eller har ont så kan de lätt bitas eller rivas - men de behöver dig, matte/husse!
Isolera direkt din kanin från andra kaniner när du märker att den inte mår bra, så att den inte råkar smitta någon annan kanin! Det är också extra viktigt att du ser till att kaninburen är ren och fin!
Om ditt långörade husdjur får en mindre åkomma kan du försöka ordna det själv, men om det är allvarligt så ska du kontakta en veterinär - de kan sina grejer!
När du beslutar dig för att kontakta veterinären så är det en del saker du bör veta, t.ex. när man märkte att kaninen inte mådde bra, hur avföringen ser ut, om den har ätit, och i så fall när och hur mycket!

Här är en liten lista på olika symptom och vad de kan bero på:

  • Om du ser en mjuk grönaktig avföring och om kaninen är smutsig runt buk och bakdel så kan det bero på en plötsig kostomläggning, en infektionssjukdom eller drag. Om kaninen vägrar äta, sitter rädd och darrande i buren, har mycket ont osv så kan kaninen vara förgiftad av t.ex. besprutade grönsaker, ha en tarminfektion (t.ex. tarmoccidios som är mycket smittsamt för andra kaniner, och farligt för unga kaniner. Det anses svårt att bota och man bör isolera kaninerna om man har flera) Kontakta i så fall veterinären!
  • Om kaninen matvägrar, bara får ut sig små hårda kulor eller ingen alls trots att den försöker, och kroppen är lätt uppblåst så kan det bero på för lite motiom, brist på dricksvatten, plötsligt foderbyte, en infektion eller dåligt foder! Om kroppen är starkt uppblåst, kaninen trummar med bakbenen och har svårt att andas samt låg puls så kan det bero på en sjukdom som heter epidemisk trumsjuka! Den kan vara dödlig och du måste snabbt kontakta en veterinär!
  • Om kaninen verkar ha snuva så kan det bero på gaser från rengöringsmedel, dåligt hö, vitaminbrist eller allergi (kaniner kan vara allergiska mot hö!) Om det istället är en tjock, slemmig snuva, kaninen inte vill äta, är matt och kanske hostar så kan det vara en smittsam snuva - isolera kaninen genast! Den kan också vara lunginflammation på väg!
  • Rinnande ögon, med tårar eller var, kan bero på förkylning, retningar av t.ex. damm, sår eller för långa hårstrån (hos t.ex. angorakaniner. Håren går in i ögonen och orsakar irritation! Detta förekommer även hos hundar och man löser det genom att klippa bort de långa håren runt ögonen. Men klipp inte bort morrhåren - de är mycket viktiga för kaninens känselsinne!!!)
  • Häftig andning, darrande kropp kan vara tecken på överhettning. Om det förvärras kan det vara värmeslag, kolla längre ner på sidan för mer instruktioner!!!
  • Rodnad, lite håravfall och små kala fläckar kan vara naturligt hårbyte, men också allergi, vitaminbrist eller resultat efter slagsmål med andra kaniner!
  • Kaninen är passiv: Det kan betyda att ditt husdjur känner sig ensamt och vill ha sällskap! Men kaniner blir också lugnare med åren!
  • Skorpbildning och kletiga beläggningar i öronen kan vara tecken på öronskabb. Kaninen kan också hålla huvudet på sned och skaka det ofta. Man ska isolera kaninen med en gång eftersom det smittar! Sen är det bäst att kontakta veterinären.

Klicka på den åkomma du vill läsa mer om!

  1. Lätt förstoppning
  2. Diarré
  3. Värmeslag
  4. Retningssnuva / kaninssnuva
  5. Fel på tänderna
  6. Ohyra

Lätt förstoppning
Ge inget torrfoder, utan istället massor att dricka, till exempel kumminte, och massor av motion. Du kan också ge kaninen en tesked olivolja. Om det inte blir bättre inom 24 timmar så är det dags att kontakta veterinären!

Tillbaka till början

Diarré
(om kaninen mår bra i övrigt)
Byt sågspån/halm i buren ofta och se till att din kanin får det extra varmt och skönt. Koltabletter som du kan få på apoteket kan bota lätt diarré, men om diarren inte går över på 48 timmar är det bäst att åka till veterinären! Du kan också ge kaninen ljummet kamomillte och kokt, osaltat ris att äta.

Tillbaka till början

Värmeslag
Slynda dig att sätta kaninen i skuggan och ge dem rumsrent vatten!
Kyl huvudet med ett fuktigt (men inte iskallt) omslag och kyl sedan benen. Ge kaninen lite kaffe för att få igång blodomloppet - en halv tesked till en ung kanin, en hel till en vuxen. Kolla till kaninen då och då, så att du är säker på att den mår bra igen!
Värmeslag är mycket allvarligt både hos djur och människor, och måste behandlas!

Tillbaka till början

Retningssnuva / kaninsnuva
Snuva kan vara besvärande och finns i olika former. Ta bort orsaken till snuvan! Det kan vara fel på höet eller irriterande kemikalier (t.ex. rengöringsmedel). Om detta inte hjälper är det bäst att ringa veterinären!
Om kaninen nyser och det kommer ett gult sekret från nosen som kaninen torkar av med tassen så kan det vara den smittsamma snuvan. Det finns inga botemedel, men om du är osäker så kontakta veterinären.

Tillbaka till början

Fel på tänderna
Ibland kan kaniner ha fel bettform, och det är vanligast hos dvärgkaniner. Då måste man låta veterinären korta tänderna med jämna mellanrum. En kanins tänder växer alltid men med rätt bettform så slits de utan problem. Man ska ge kaninen grenar, knäckebröd och hö att tugga och gnaga på, så att tänderna hela tiden nöts ned. Dessutom får den på så sätt i sig viktiga fibrer som hjälper till vid matsmältningen.

Tillbaka till början

Ohyra
Det finns mycket ohyra som trivs i kaninpäls, skabbdjur, loppor, löss och mjäll förekommer, men det är inte vanligt. Om du märker att kaninen har ohyra så måste du göra något åt det. Ofta går det bra att använda hundschampo. Om detta inte hjälper så får du ringa veterinären.

Tillbaka till början

Skötsel
Förutom det jag redan berättat överst på sidan så finns det lite annat att tänka på när det gäller skötsel av kaniner!

Pälsvård
Vi kaniner tar mycket god hand om vår päls, och det är mest under våra fällningsperioder vi behöver pälsvård, men angorakaniner behöver borstas annars också.
Man ska inte bada eller duscha kaniner! Om man av någon anledning helt enkelt måste bada kaninen, t.ex. på grund av ohyra, ska man aldrig någonsin använda diskmedel, eftersom det tar bort kaninens naturliga skyddande fettlager i pälsen, som bland annat skyddar mor vatten,

Kloklippning
Vi tamkaniner för oftast inte möjlighet att naturligt nöta ner våra klor, så du måste klippa dem. Speciellt viktigt är det hos dräktiga honor, annars kan de skada ungarna. Om klorna blir för långa så kan de böjas och gå in i tassarna undersida, och lätt brytas. Det blir då smärtsamt för kaninen.
En idé om kaninen inte vill bli kloklippt är att försiktigt täcka över ögonen på den, vilket minskar stressen och får många djur att känna sig lugnare. När jag klipper klorna på mina kaniner brukar jag hålla dem i famnen och låta de hålla sina huvuden innanför min jacka. Även Polaris, som egentligen inte är särskilt tam, sitter då helt lugnt och stilla i min famn.
När man håller en kaninklo i ljus som ser man det röda blodkärlet som en mörk kärna i klon. Denna kärna kallas pulpa, och finns även hos t.ex. katter och hundar. De är lättast att se på ljusa och vita klor. Annars får man vara extra försiktig när man klipper så att man inte råkar klippa i kärlet. Det kan göra lite ont och blöda, men är absolut inte farligt. Man ska klippa ca 3-4 mm från blodkärlet.
Om man inte vill klippa klorna själv kan man kanske få hjälp i djuraffären eller hos uppfödaren. Det är alltid bäst att någon visar en innan man försöker själv. Och man ska helst vara två personer - en som håller kaninen och en som klipper. Man ska använda en speciell klotång som man kan få tag på i djuraffärer. Jag använder samma klotång som jag har till mina hundar, och den fungerar utmärkt.

Avlivning
Ibland går det tyvärr inte att rädda en kanin utan att den får lida och må dåligt. Det kan handla om en akut skada, sjukdom eller kanske ålder. Det är förstås inte roligt för varken kaninen eller ägarna att låta avliva den, men kan ibland vara det alternativ som veterinären anser vara bäst. Om det finns barn i familjen måste den/de vuxna ofta förklara varför kaninen inte får finnas kvar hos familjen. Det är aldrig lätt att förlora en kanin - de är ju familjemedlemmar!
Som tur är så är kaniner som sagt friska och behöver mycket sällan besöka djurdoktorn! Men det är aldrig rätt att låta en kanin lida för att ägaren inte vill avliva den.

Tillbaka